Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
top of page
compress bg (1).webp
עורך דין ברוך גדע
055-660-1981
ייעוץ, ליווי וייצוג בהליכים פליליים בכל רחבי הארץ
עורך דין פלילי ברוך גדע
לייעוץ התקשרו 055-660-1981 או השאירו פרטים:
-קצת עליי-
-לקוחות ממליצים-

מרמה והפרת אמונים

  • תמונת הסופר/ת: עו"ד ברוך גדע
    עו"ד ברוך גדע
  • 31 במרץ
  • זמן קריאה 5 דקות

מרמה והפרת אמונים

עבירת מרמה והפרת אמונים היא אחת העבירות המרכזיות במאבק בשחיתות השלטונית בישראל. היא חלה אך ורק על עובדי ציבור ומתייחסת למצבים בהם הם פועלים בניגוד עניינים או מועלים באמון שניתן בהם. עבירה זו נחשבת לכלי משפטי חיוני בשמירה על טוהר המידות בשירות הציבורי ובהגנה על אמון הציבור במערכות השלטון.


עבירת מרמה והפרת אמונים - לשון החוק

עבירת מרמה והפרת אמונים מעוגנת בסעיף 284 לחוק העונשין, תשל"ז – 1977, אשר קובע כדלקמן:

"עובד הציבור העושה במילוי תפקידו מעשה מרמה או הפרת אמונים הפוגע בציבור, אף אם לא היה במעשה משום עבירה אילו נעשה כנגד יחיד, דינו - מאסר שלוש שנים".

המהות של עבירת מרמה והפרת אמונים

עבירת מרמה והפרת אמונים נועדה להגן על אמון הציבור בשירות הציבורי ולשמור על טוהר המידות. היא חלה אך ורק על עובדי ציבור - החל מפקידים זוטרים ועד לנבחרי ציבור בכירים. ייחודה של העבירה הוא בכך שהיא מאפשרת להעמיד לדין עובד ציבור גם במקרים שבהם התנהגותו לא הייתה מהווה עבירה אילו בוצעה על ידי אדם פרטי.

הפסיקה בישראל הבהירה כי הפרת אמונים יכולה להתקיים בכל מקרה שבו עובד ציבור פועל תוך ניגוד עניינים מובהק. ניגוד עניינים זה מתקיים כאשר עובד הציבור מעדיף את האינטרס האישי שלו או של מקורביו על פני האינטרס הציבורי שעליו הוא מופקד לשרת.


יסודות העבירה של מרמה והפרת אמונים

עבירת מרמה והפרת אמונים מורכבת משלושה יסודות מרכזיים:

  1. יסוד התנהגותי -  התנהגות שמהווה מרמה או הפרת אמונים. החוק משאיר לבתי המשפט מרחב פרשנות נרחב, והדבר נבחן בהתאם לנסיבות המקרה.

  2. הנסיבות -  המעשים בוצעו במסגרת מילוי תפקידו של עובד הציבור, או בזיקה ישירה לתפקידו.

  3. התוצאה - פגיעה בציבור. יודגש כי אין צורך בהוכחת נזק ממשי וחומרי, ודי בפגיעה באמון הציבור במערכות השלטון.


העונש על עבירת מרמה והפרת אמונים

העונש המרבי הקבוע בחוק למורשעים בעבירת מרמה והפרת אמונים עומד על שלוש שנות מאסר. בנוסף לעונשי המאסר, נוהגים בתי המשפט להטיל קנסות כספיים משמעותיים, בהתאם לחומרת המעשים ולנסיבות הספציפיות של כל מקרה.

חשוב לציין, כי מערכת המשפט בישראל מתייחסת בחומרה יתרה לעבירות אלו, מתוך הבנה שהן פוגעות באמון הציבור במוסדות השלטון ובטוהר המידות של השירות הציבורי. עם זאת, ענישה בפועל משתנה בהתאם לנסיבות:

  • במקרים חמורים במיוחד, בעלי השלכות ציבוריות נרחבות ופגיעה משמעותית באמון הציבור, בתי המשפט מטילים עונשי מאסר ממשיים הקרובים לעונש המקסימלי

  • במקרים בינוניים, כאשר הפגיעה באינטרס הציבורי מוגבלת יותר, עשויים בתי המשפט להסתפק בעונשי מאסר קצרים יותר, לעתים אף בעבודות שירות

  • במקרים קלים יחסית, בהם נסיבות המקרה מאפשרות זאת, עשוי העונש להסתכם בקנס כספי משמעותי ובעונש על תנאי


פסיקה מרכזית בנושא מרמה והפרת אמונים

לאורך השנים, בית המשפט העליון עיצב את גבולות העבירה של מרמה והפרת אמונים באמצעות שורה ארוכה של פסקי דין. אחד מפסקי הדין המנחים בתחום זה ניתן בעניינו של אריה דרעי (דנ"פ 1397/03), שם התייחס בית המשפט בהרחבה לאופי העבירה ולגבולותיה.

בפסק דין מרכזי נוסף בעניינו של שלמה בניזרי (ע"פ 5083/08), קבע בית המשפט העליון כי ליבת העבירה היא בפגיעה בטוהר המידות של השירות הציבורי, וכי היא נועדה להגן על אמון הציבור ברשויות השלטון.

ההלכה המנחה כיום היא שעבירת מרמה והפרת אמונים חלה על מצבים של ניגוד עניינים מובהק, כאשר עובד הציבור מבכר את האינטרס האישי שלו או של מקורביו על פני האינטרס הציבורי שעליו הוא מופקד.

בשנים האחרונות ניכרת מגמה של החמרה ביחסם של בתי המשפט לעבירות אלו, בדגש על צורך בהרתעה אפקטיבית נוכח תופעות השחיתות השלטונית.


דוגמאות מעשיות לעבירת מרמה והפרת אמונים

עבירת מרמה והפרת אמונים יכולה להתבטא במגוון רחב של התנהגויות. להלן מספר דוגמאות מהפסיקה:


  1. חוקר משטרה שניהל קשר אינטימי עם חשודה: במקרה שנדון בבית משפט השלום בכפר סבא, הורשע חוקר משטרה בעבירת הפרת אמונים לאחר שניהל קשר אינטימי עם חשודה שהייתה בחקירה תחת פיקוחו. החוקר גבה את הודעתה של החשודה במסגרת חקירה פלילית, ובמהלך החקירה התפתח ביניהם שיח בעל אופי אינטימי. לאחר החקירה, נפגשו השניים ברכבו הפרטי של החוקר וקיימו מגע בעל אופי מיני. למחרת, החוקר המשיך בתפקידו וחקר את אותה חשודה, מבלי לדווח על הקשר שנוצר ביניהם ומבלי לבקש את העברת החקירה לגורם אחר. בכך פעל תוך מצב מובהק של ניגוד עניינים. העונש שהוטל היה ארבעה חודשי מאסר שרוצו בעבודות שירות וקנס כספי. מקרה זה ממחיש כיצד התנהלות אישית של עובד ציבור במסגרת תפקידו, גם ללא כוונת מרמה מובהקת, עשויה להוות הפרת אמונים חמורה.

  2. הענקת טובות הנאה על ידי עובד ציבור בכיר: במקרה אחר שהגיע לפתחו של בית המשפט, עובד ציבור בכיר ניצל את מעמדו כדי להעניק טובות הנאה לחבריו ולמקורביו. אותו עובד ציבור היה מעורב בקידום מכרזים ציבוריים באופן שהעדיף את האינטרסים של מקורביו, תוך העדפתם על פני מציעים אחרים בעלי כישורים מתאימים יותר. המקרה הסתיים בהרשעתו בעבירות של מרמה והפרת אמונים והטלת עונש מאסר של שנה וחצי בפועל, לצד קנס כספי משמעותי. פסק הדין הדגיש את הצורך בשמירה על טוהר המידות בשירות הציבורי ואת החשיבות של מניעת ניגודי עניינים.


הבדלים בין מרמה והפרת אמונים לבין עבירות אחרות

חשוב להבין את ההבחנה בין עבירת מרמה והפרת אמונים לבין עבירות דומות אחרות בתחום טוהר המידות:

מרמה והפרת אמונים מתמקדת בפגיעה באמון הציבור ובטוהר המידות, כאשר עובד הציבור פועל בניגוד עניינים או תוך העדפת אינטרסים זרים. לעומת זאת, עבירת השוחד (סעיף 290 לחוק העונשין) מתמקדת בקבלת טובת הנאה בעד פעולה הקשורה בתפקידו של עובד הציבור.

היבט ייחודי של עבירת מרמה והפרת אמונים הוא שהיא "עבירת סל" - עבירה בעלת גבולות רחבים ומעורפלים יחסית, המאפשרת גמישות בפרשנות המעשים הנחשבים להפרת אמונים. זאת בניגוד לעבירות ספציפיות יותר כמו גניבה, מרמה, זיוף או שוחד, שלהן הגדרה צרה וברורה יותר.


ההגנה המשפטית בתיקי מרמה והפרת אמונים

התמודדות משפטית עם כתב אישום בעבירות מרמה והפרת אמונים מחייבת גיבוש אסטרטגיית הגנה מקיפה. מטבע הדברים, קו ההגנה יותאם לנסיבות הספציפיות של כל מקרה, אך ישנם מספר קווי הגנה שכיחים:

  1. היעדר יסוד נפשי - הוכחה כי הנאשם לא היה מודע לניגוד העניינים או לא פעל בכוונה להפר את אמון הציבור.

  2. היעדר פגיעה בציבור - טענה כי המעשים, גם אם נעשו בניגוד עניינים, לא גרמו לפגיעה ממשית באינטרס הציבורי או באמון הציבור.

  3. פעולה במסגרת שיקול הדעת המנהלי - טענה כי המעשים נעשו במסגרת שיקול הדעת הלגיטימי הנתון לעובד הציבור, וכי אין מדובר בחריגה משיקול דעת זה.

כמובן, הצלחתה של הגנה משפטית תלויה בנסיבות הספציפיות של המקרה, במידת החומרה של המעשים, ובאופן שבו הם נתפסים בעיני בית המשפט.


מרמה והפרת אמונים – צעדי מניעה במגזר הציבורי

המאבק בעבירות מרמה והפרת אמונים מחייב נקיטת צעדי מניעה אפקטיביים במגזר הציבורי. בשנים האחרונות אומצו מספר כלים משפטיים ומנהליים למניעת מצבים של ניגוד עניינים:

הנחיית היועץ המשפטי לממשלה קובעת הסדרים למניעת ניגוד עניינים בקרב עובדי ציבור. הסדרים אלו כוללים חובת גילוי של זיקות ואינטרסים אישיים, וקביעת מגבלות על עיסוק בנושאים שעלולים ליצור ניגוד עניינים.

נוסף על כך, מערך הביקורת הפנימית במוסדות השלטון, לצד פעילותו של מבקר המדינה, מהווים מנגנוני בקרה חשובים לאיתור ולמניעה של מצבים העלולים להתפתח לכדי עבירות הפרת אמונים.

חשיבות רבה יש גם לחינוך ולהטמעת ערכים של טוהר מידות בקרב עובדי הציבור, באמצעות הדרכות והכשרות על אתיקה וטוהר מידות בשירות הציבורי.


זומנת לחקירה בחשד לביצוע עבירת מרמה והפרת אמונים? הוגש נגדך כתב אישום? פנה מיד לייעוץ משפטי מקצועי!

עבירת מרמה והפרת אמונים היא עבירה חמורה המאפשרת להעמיד לדין עובדי ציבור שפעלו בניגוד עניינים או העדיפו אינטרסים אישיים על פני האינטרס הציבורי. העונש המרבי עליה הוא שלוש שנות מאסר, ובשנים האחרונות ניכרת מגמת החמרה בפסיקה.

עו"ד ברוך גדע, מתמחה בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות מרמה, יעניק לך את ההגנה המשפטית המיטבית המותאמת למקרה הספציפי שלך. התקשר עכשיו לטלפון 055-6601981  או השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם.


זכור: טיפול מהיר ומקצועי עשוי להיות קריטי להגנה על זכויותיך ועתידך המקצועי!

bottom of page