שידול לדבר עבירה הוא מונח משפטי המתאר מצב בו אדם מביא אדם אחר לבצע עבירה פלילית. סעיף 30 לחוק העונשין מגדיר את עבירת השידול באופן הבא:
"המביא אחר לידי עשיית עבירה בשכנוע, בעידוד, בדרישה, בהפצרה או בכל דרך שיש בה משום הפעלת לחץ, הוא משדל לדבר עבירה".
חשוב להבין כי המשדל נושא באחריות פלילית זהה לזו של מבצע העבירה העיקרי, דבר המדגיש את חומרת המעשה בעיני המחוקק. בכתבה הבאה, עו"ד ברוך גדע מסביר כל מה שחשוב לדעת על שידול לדבר עבירה במשפט הפלילי.
יסודות עבירת השידול במשפט הפלילי
להרשעה בעבירת שידול נדרשת הוכחת מספר יסודות מצטברים. ראשית, נדרשת פעולה אקטיבית של המשדל המכוונת להשפיע על אדם אחר. שנית, חייב להתקיים קשר סיבתי ברור בין פעולת השידול לבין ביצוע העבירה. בנוסף, נדרש כי העבירה אכן בוצעה או לפחות נעשה ניסיון לבצעה על ידי המשודל.
מבחינת היסוד הנפשי, הפסיקה קבעה שתי דרישות הכרחיות: על המשדל להיות מודע לכך שהתנהגותו עשויה להביא את המשודל לביצוע העבירה, וכן עליו להתכוון באופן מיוחד להביא את המשודל לבצע את העבירה. זוהי דרישה מחמירה המבטאת את ההבנה כי מדובר בעבירה חמורה הדורשת כוונה מיוחדת.
הבחנות משפטיות חשובות
חשוב להבחין בין שידול להסתה במשפט הפלילי. בעוד ששידול מכוון לאדם מסוים או לקבוצה מוגדרת של אנשים, הסתה מכוונת לציבור בלתי מסוים. הבחנה זו משמעותית מאוד מבחינה משפטית ומשפיעה על אופן הטיפול המשפטי במקרה.
החוק מכיר במספר מצבים בהם המשדל יהיה פטור מאחריות פלילית. המקרה הראשון הוא כאשר המשדל מנע בעצמו את ביצוע העבירה. המקרה השני הוא כאשר המשדל הודיע מראש לרשויות על כוונת המשודל לבצע את העבירה. המקרה השלישי הוא כאשר העבירה המדוברת היא מסוג "חטא", כלומר עבירה שעונשה המרבי הוא עד שלושה חודשי מאסר.
עבירות שידול ספציפיות בחוק העונשין
המחוקק קבע מספר עבירות שידול ספציפיות בחוק העונשין, כך למשל:
שידול להתאבדות (סעיף 302 לחוק העונשין)
שידול למעשי זנות (סעיפים 201-202 לחוק העונשין)
שידול להבאת אדם לידי עיסוק בזנות (סעיף 202 לחוק העונשין)
שידול במרמה לעשיית מסמך או השמדתו (סעיף 402 לחוק העונשין)
שידול קטין לשתיית משקה משכר (סעיף 193 לחוק העונשין)
שידול קטין מתחת לגיל 16 לקבץ נדבות (סעיף 216 לחוק העונשין)
שידול לתשלום דמי חבר להתאגדות אסורה (סעיף 148 לחוק העונשין)
בכל אחת מעבירות אלו נקבעו עונשים ספציפיים המותאמים לחומרת העבירה ולנסיבותיה המיוחדות.
מה עונשו של המשדל לביצוע עבירה?
הענישה בעבירות שידול משתנה בהתאם לסוג העבירה. בעבירות שידול "רגילות", העונש זהה לעונש העבירה המקורית. בעבירות שידול ספציפיות, העונש נקבע באופן פרטני בהתאם לחומרת העבירה. חוק העונשין מתייחס גם לניסיון שידול בסעיף 33, הקובע כי:
"הנסיון לשדל אדם לבצע עבירה, עונשו - מחצית העונש שנקבע לביצועה העיקרי".
עם זאת, החוק קובע מספר חריגים לכלל זה: כאשר העונש על העבירה המקורית הוא מוות או מאסר עולם חובה - העונש על ניסיון השידול יהיה מאסר עשרים שנים; כאשר העונש הוא מאסר עולם - העונש על ניסיון השידול יהיה מאסר עשר שנים; כאשר נקבע עונש מזערי לעבירה - העונש על ניסיון השידול לא יפחת ממחצית העונש המזערי; וכאשר נקבע עונש חובה - הוא יהיה עונש מרבי, ומחציתו תהא עונש מזערי.
נחקרתם בחשד לשידול לדבר עבירה? הוגש נגדכם כתב אישום? זקוקים לייעוץ משפטי מקצועי?
עבירת השידול היא עבירה מורכבת הדורשת הבנה מעמיקה של החוק והפסיקה. אם אתם זומנתם לחקירה או הוגש נגדכם כתב אישום בעבירת שידול, או שיש לכם שאלות בנושא, אנו מזמינים אתכם ליצור קשר עם עורך דין ברוך גדע לייעוץ ראשוני. ליווי משפטי מקצועי כבר משלב החקירה הוא קריטי לגיבושו של קו הגנה אפקטיבי. משרדנו עומד לרשותכם עם הידע והניסיון הנדרשים להתמודדות עם מקרים מורכבים אלו.
לייעוץ ראשוני והכוונה משפטית, ניתן ליצור קשר ישירות עם עורך דין ברוך גדע, 24 שעות ביממה 6 ימים בשבוע (לא בשבת), במספר 055-6601981. לחלופין, ניתן להשאיר פרטים כאן ואנו נחזור אליכם בהקדם.