עבירת המרדה הינה עבירה פלילית שבבסיסה הצורך להגן על בטחון המדינה, מוסדותיה וכן על היציבות השלטונית. בניגוד לעבירות פליליות אחרות, עבירת המרדה נחשבת לעבירה בעלת רגישות מיוחדת, היות ומדובר בעבירה שמתנגשת עם הזכות לחופש הביטוי, אשר הוכרה בפסיקה כזכות בעלת מעמד חוקתי המהווה רכיב חיוני משטר הדמוקרטי. מלבד עבירת המרדה, ישנן עבירות נוספות אשר נחשבות לעבירות רגישות גם כן, כך למשל: הסתה להשתמטות, הסתה לאי ציות, הסתה לגזענות ועוד. בכתבה הבאה, עורך דין ברוך גדע מסביר אודות יסודות העבירה והעונש הקבוע בצדה.
עבירת המרדה בחוק העונשין והעונש הקבוע בצדה
עבירת המרדה קבועה בסעיף 133 לחוק העונשין, תשל"ז – 1977. העונש המרבי הקבוע בחוק על עבירת המרה הנו עד חמש שנות מאסר. להלן לשון החוק:
"העושה מעשה לשם המרדה, או מנסה, מכין עצמו או קושר קשר עם חברו לעשות מעשה כאמור, דינו - מאסר חמש שנים".
החזקה, פרסום או ייבוא דבר המהווה המרדה
פרסום דבר המרדה החזקת דבר המהווה המרדה (כגון עלונים, מדיה וכיוצא באלה) – נחשבים לעבירה פלילית. כאשר העונש הקבוע למי שמפרסם דבר המהווה המרדה הנו עד חמש שנות מאסר, העונש לאדם המייבא דבר פרסום שיש בו להמריד הנו עד חמש שנות מאסר. בנוסף, העונש לאדם, המחזיק דבר פרסום המהווה המרדה הנו שנת מאסר אחת. להלן לשון החוק:
"(א) המפרסם, מדפיס או משעתק פרסום ויש בו כדי להמריד, דינו - מאסר חמש שנים והפרסום יחולט.
(ב) המייבא פרסום שיש בו כדי להמריד, דינו - מאסר חמש שנים והפרסום יחולט, זולת אם לא היה לו יסוד להניח שיש בפרסום כדי להמריד.
(ג) המחזיק, ללא הצדק כדין, פרסום שיש בו כדי להמריד, דינו - מאסר שנה אחת והפרסום יחולט".
איזה מעשים נחשבים להמרדה?
המונה המרדה מוגדר בחוק כמעשה, אשר יש בו כדי:
להביא לידי שנאה, בוז או אי-נאמנות למדינה או לרשויות השלטון או המשפט שלה שהוקמו כדין;
להסית או לגרות את יושבי הארץ שינסו להשיג, בדרכים לא כשרות, שינויו של דבר שיסודו בדין;
לעורר אי רצון או מורת רוח בקרב יושבי הארץ;
לעורר מדנים ואיבה בין חלקים שונים של האוכלוסין.
אילו מעשים לא ייחשבו להמרדה?
כאמור, עבירת המרדה פוגעת בזכות לחופש הביטוי אשר הוכרה זה מכבר כזכות חוקתית. כפועל יוצא, ישנם מעשים אשר לא ייחשבו להמרדה, אם יצליח הנאשם לעורר ספק סביר כי ביצע אותם בשל כך, מדובר במעשים המהווים הגנה על דרך של טענת ביקורת ותעמולה חוקיות. למשל:
להוכיח שהממשלה הוטעתה או טעתה במעשה שעשתה;
להוקיע טעויות או פגמים בדיני המדינה או בסדריה, או במוסד ממוסדותיהם שהוקמו כדין, או בסדרי השלטון והמשפט, והכל כדי להביא לידי תיקון הטעויות או הפגמים;
לשכנע את אזרחי המדינה או יושביה שינסו להביא בדרכים כשרות לשינוי דבר שיסודו בדין;
להוקיע, מתוך מגמה לסלק, דברים המעוררים או העלולים לעורר מדנים או רגשי עוינות בין חלקים שונים של האוכלוסין.
טענת אמת אינה הגנה
בהתאם לחוק, אף אם מעשה ההמרדה או פרסומו נחשב לאמת, הרי שלא תהא בעצם טענה זו הגנה.
עבירת המרדה וזכות השימוע לפני הגשת כתב אישום
בשל אופייה ומהותה של עבירה זו, בדרך כלל, לפני הגשת כתב אישום ועם קבלת חומרי החקירה בפרקליטות (לאחר החקירה), ישלח לחשוד מכתב יידוע. מכתב היידוע מאפשר לחשוד לפנות לפרקליטות בבקשה להימנע מהגשת כתב אישום ולמעשה לממש את זכות השימוע.
זכור! בכל מקרה, אל תפספס את זכות השימוע. מדובר בזכות בעלת מעמד חוקתי, אשר בכוחה להפחית את האישומים שייחסו לך אם וכאשר יוגש כתב אישום. יתרה מכך - העלאת טענות משפטיות נכונות עשויה אף לשכנע את הפרקליטות שלא להגיש נגדך כתב אישום.
כתב אישום על עבירת המרדה
בהתאם לחוק, כתב אישום בגין עבירת המרדה, פרסום מעשי המרדה יוגש בתוך שנה מיום ביצוע העבירה. כמו כן, בהתאם לחוק ובשל רגישות עבירה זו, כתב אישום בגין המרדה יוגש באישור היועץ המשפי לממשלה. כאן המקום להדגיש, כי בין היתר בשל העובדה שמעשה המרדה מהווה פגיעה בחופש הביטוי, אזי על הפרקליטות (אשר בסמכותה בלבד להגיש כתבי אישום בגין עבירות המרדה) יוגש כאשר ישנה תשתית ראייתית איתנה במיוחד. כפועל יוצא, בהתאם לחוק העונשין לא ניתן להרשיע אדם בגין מעשה המרדה על סמך עדותו של עד אחד, אלא אם כן יש בחומר הראיות סיוע לעדותו.
זומנת לחקירה במשטרה בחשד לעבירת המרדה? צור קשר כעת עם עורך דין פלילי המתמחה בעבירות המרדה
אם זומנת לחקירה בגין עבירת המרדה או הוגש נגדך כתב אישום בגין עבירה זו, יש ליצור קשר עם עורך דין פלילי ללא דיחוי. הכנה לחקירה, עשויה לשנות את תוצאת ההליך הפלילי באופן משמעותי. עורך דין פלילי בעל ניסיון בעבירות המרדה ידע להסביר לך מהן הזכויות שלך במהלך החקירה ובמקרים מסוימים אף עשוי להביא לסגירת התיק כנגדך. אם הוגש נגדך כתב אישום, פנה לעורך דין פלילי לייעוץ משפטי על מנת לבחון מהי האסטרטגיה המשפטית הנכונה ביותר בה יש לפעול בתיק. עו"ד ברוך גדע בעל ניסיון רב בייצוג חשודים ונאשמים בכל הנוגע לעבירות המרדה. בעברו, עו"ד ברוך גדע התמחה בפרקליטות מחוז חיפה, ייצג את מדינת ישראל בערכאות שיפוטיות וסייע בניסוח כתבי אישום בגין עבירות אלו. הרקע והניסיון אותו מביא עו"ד גדע וההיכרות עם דרכי הפעולה של הפרקליטות מהווה עבורו יתרון רב והתוצאות בהתאם.
אם זומנת לחקירה או הוגש נגדך כתב אישום בגין עבירת המרדה, פנה להתייעצות עמנו בטלפון 055-6601981, או השאר פרטים ונחזור אליך תוך זמן קצר.