Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
top of page
compress bg (1).webp
עורך דין ברוך גדע
055-660-1981
ייעוץ, ליווי וייצוג בהליכים פליליים בכל רחבי הארץ
עורך דין פלילי ברוך גדע
לייעוץ התקשרו 055-660-1981 או השאירו פרטים:
-אודות הכותב-
עורך דין ברוך גדע

עו"ד ברוך גדע, מייסד המשרד, בוגר תואר ראשון במשפטים, יוצא פרקליטות מחוז חיפה ומומחה בייעוץ, ליווי וייצוג חשודים ונאשמים בהליכים פליליים. 

לקריאה נוספת

-לקוחות ממליצים-

עבירת סחיטה באיומים


סחיטה באיומים

עבירת סחיטה באיומים נחשבת לעבירה חמורה. לא בכדי, קבע המחוקק כי העונש הקבוע לצד עבירה זו הנו עד שבע שנות מאסר, כאשר העבירה בוצעה בנסיבות מחמירות, העונש המרבי הקבוע לצד עבירת סחיטה באיומים הנו עד 9 שנות מאסר. בשורות הבאות, עו"ד פלילי ברוך גדע מסביר אודות עבירה זו.


עבירת סחיטה באיומים – לשון החוק

עבירת סחיטה באיומים מנויה בסעיף 428 לחוק העונשין התשל"ז – 1977 הקובע כדלקמן:

"המאיים על אדם בכתב, בעל פה או בהתנהגות, בפגיעה שלא כדין בגופו או בגוף אדם אחר, בחירותם, ברכושם, בפרנסתם, בשמם הטוב או בצנעת הפרט שלהם, או מאיים על אדם לפרסם או להימנע מפרסם דבר הנוגע לו או לאדם אחר, או מטיל אימה על אדם בדרך אחרת, הכל כדי להניע את האדם לעשות מעשה או להימנע ממעשה שהוא רשאי לעשותו, דינו - מאסר שבע שנים; נעשו המעשה או המחדל מפני איום או הטלת אימה כאמור או במהלכם, דינו - מאסר תשע שנים".


מהי עבירת סחיטה באיומים?

סחיטה באיומים הינה איום בכתב, בעל פה או בהתנהגות לפגוע בגופו של קורבן העבירה או בגופו של אדם אחר, בחירותו, ברכושו, בפרנסתו, בשמו הטוב או בפרטיותו של קורבן העבירה – והכל על מנת להניע את הקורבן לעשות מעשה או להימנע מלעשות מעשה.

למעשה, ישנן אינספור התנהגויות אשר עשויות לענות על יסודות עבירה זו. בנוסף, סחיטה באיומים עשויה להתקיים מקום בו אדם מאיים לפרסם דבר הנוגע לקורבן או לאדם אחר או להימנע מפרסום שכזה. על פי מבחני הפסיקה, על האיום להיות ממשי ולא איום "סרק".


עבירת סחיטה באיומים - איפה זה פוגש אותנו?

כאמור, סחיטה באיומים יכולה להתבצע באופנים שונים ובמגוון התנהגויות - פנים מול פנים, בטלפון, במכתב, במסרונים, ברשתות החברתיות וכיוצא באלה. בעת האחרונה, אנו עדים למקרים רבים בהם אנשים פרטיים וחברות נפלו קורבן לעבירה זו דווקא ברשת האינטרנט. למשל:

  • סחיטה כספית ברשת האינטרנט – אם תאגיד מסוים לא יעביר כסף תוך פרק זמן קצוב, אזי יפורסמו פרטים אישיים של לקוחות התאגיד יופצו ברבים.

  • סחיטה באיומים במרחב המקוון: תופעת הסקסטורשן. סחיטה באיומים היא עבירה חמורה שקיבלה ממד חדש בעידן הדיגיטלי עם תופעת הסקסטורשן (Sextortion). במקרים אלה, העבריינים מאיימים בהפצת תכנים אינטימיים של הקורבן ברשת אם לא ייענה לדרישותיהם, בדרך כלל כספיות. זוהי צורה מתוחכמת של סחיטה באיומים, המנצלת את הפגיעות של אנשים במרחב המקוון. בניגוד לאיומים רגילים, סחיטה באיומים מסוג סקסטורשן מכוונת להשיג תוצאה ספציפית מהקורבן - בין אם זה כסף, מעשים מיניים נוספים, או טובות הנאה אחרות. חשוב להדגיש כי מדובר בעבירה פלילית חמורה, וההמלצה היא להימנע מתשלום ולדווח מיד לרשויות. התמודדות נכונה עם סחיטה באיומים מסוג זה כוללת התעלמות מהאיומים, חסימת התוקפים, ופנייה לעזרה מקצועית ומשפטית.


מה ההבדל בין איומים לבין סחיטה באיומים?

עבירות איומים וסחיטה באיומים הן שתי עבירות פליליות שונות, אך קשורות. להלן ההבדלים העיקריים ביניהן:


  • עבירת איומים:

  • מוגדרת כעבירה מסוג עוון.

  • העונש המרבי: עד 3 שנות מאסר

  • מטרה: לרוב להפחיד או להקניט את הקורבן

  • אין בהכרח דרישה למטרה ספציפית מעבר לאיום עצמו


  • עבירת סחיטה באיומים:

  • מוגדרת כעבירה חמורה יותר

  • העונש המרבי: 7-9 שנות מאסר.

  • מטרה: להניע אדם לעשות מעשה או להימנע ממעשה שהוא רשאי לעשותו

  • דורשת הוכחת כוונה ספציפית מאחורי האיום


איך ניתן להבדיל בין איומים רגילים לסחיטה באיומים?

המפתח להבחנה בין שתי העבירות טמון במטרה שמאחורי האיום. באיומים "רגילים", האיום עצמו הוא המטרה - להפחיד או להטריד את הקורבן. לעומת זאת, כאשר מדובר בעבירת סחיטה באיומים, האיום הוא אמצעי להשגת מטרה נוספת - לגרום לקורבן לבצע פעולה מסוימת או להימנע ממנה.

בתיקי סחיטה באיומים, על התביעה להוכיח קיומו של איום וכוונה ספציפית להניע את הקורבן לפעולה או להימנעות מפעולה. אם התביעה לא מצליחה להוכיח את המטרה הספציפית מאחורי האיום, ייתכן שיהיה קשה להגיש כתב אישום בגין סחיטה באיומים. במקרה כזה, ייתכן שהתביעה תשקול להאשים בעבירת האיומים ה"רגילה" במקום.


שימוע לפני הגשת כתב אישום בעבירות סחיטה באיומים

כאשר מדובר בעבירת סחיטה באיומים, ישנה אפשרות לערוך שימוע לפני הגשת כתב אישום. שימוע בהליך הפלילי מהווה הזדמנות חשובה להציג את עמדת החשוד בפני התביעה לפני קבלת החלטה על הגשת כתב אישום ומהווה הזדמנות לשכנע את התביעה שלא להגיש כתב אישום נגד החשוד.

חשוב לציין כי השימוע מתקיים רק כאשר החשוד אינו במעצר. במקרים בהם החשוד עצור, הליכי החקירה והמעצר מאיצים את התהליך ואין אפשרות לקיים שימוע.

הליך השימוע הוא חד פעמי ומהווה הזדמנות קריטית לשכנע את התביעה שלא להגיש כתב אישום או להפחית את חומרת האישומים. בתיקי סחיטה באיומים, השימוע יכול להיות מורכב במיוחד בשל הצורך להוכיח את כוונת הסחיטה ואת המטרה הספציפית מאחורי האיומים.

בשימוע בעבירות סחיטה באיומים, חשוב להתמקד בהבדל בין איום רגיל לבין סחיטה, ולהציג ראיות שעשויות לשלול את יסודות העבירה. יש להדגיש את ההקשר המלא של האירוע, את מערכת היחסים בין הצדדים, ואת הנסיבות שהובילו לאירוע.

חשוב להדגיש כי קיימת חשיבות מכרעת בבחירת עורך דין פלילי מנוסה במסגרת ייצוג בהליך השימוע, שכן באפשרותו של עורך דין פלילי לסייע בהצגת טיעונים משפטיים מורכבים ולהבהיר נקודות עובדתיות חשובות שעשויות להשפיע על החלטת התביעה. צילום חומרי החקירה והכנה יסודית לקראת הליך השימוע היא קריטית, שכן זו עשויה להיות ההזדמנות האחרונה למנוע הגשת כתב אישום או להשפיע על תוכנו.


מעצר עד תום ההליכים בעבירת סחיטה באיומים

בהתאם לסעיף 21 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), עבירת סחיטה באיומים מקימה עילת מעצר מסוג מסוכנות. משמעות הדבר היא, שכאשר מוגש כתב אישום בגין סחיטה באיומים, התביעה לרוב מבקשת את מעצרו של הנאשם עד לסיום ההליכים המשפטיים, בשל החשש מפני המשך פעילות עבריינית או השפעה על עדים. למרות זאת, מעצר עד תום ההליכים אינו הכרחי בכל מקרה. עורך דין פלילי מנוסה יכול להציג טיעונים משכנעים בפני בית המשפט. טיעונים אלה עשויים לכלול הצגת נסיבות אישיות מקלות של הנאשם, הדגשת העדר עבר פלילי רלוונטי, הצעת חלופות מעצר אפקטיביות, והפרכת ראיות התביעה או הצגת ספקות משמעותיים לגביהן. באמצעות אסטרטגיה משפטית מותאמת, ניתן במקרים מסוימים לשכנע את בית המשפט לשקול חלופות למעצר, כגון מעצר בית או פיקוח אלקטרוני, תוך הבטחת התייצבות הנאשם להליכים ושמירה על ביטחון הציבור.


זומנת לחקירה בחשד לביצוע עבירת סחיטה באיומים? הוגש נגדך כתב אישום?

אם זומנת לחקירה באזהרה בחשד לביצוע עבירת סחיטה באיומים מומלץ שלא להקל בכך ראש ולפנות לעורך דין פלילי שעוסק בתחום.

כאמור, עבירת סחיטה באיומים הינה עבירה חמורה. עם זאת, לא כל התנהגות או אמירה עשויה למלא אחר יסודות העבירה. רק עורך דין פלילי בעל ניסיון ידע כיצד לאתר את הכשלים הראייתיים בתיק וזאת על מנת להוביל לתוצאה הטובה ביותר עבורך.

משרדנו ישמח לתת מענה ולהשיב לכל שאלה הקשורה בעבירת סחיטה באיומים. ניתן ליצור קשר 24 שעות ביממה, שישה בימים בשבוע (לא בשבת) במספר 055-6601981, או השאר פרטים ונחזור אליך תוך זמן קצר.

Yorumlar


bottom of page