Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
top of page
compress bg (1).webp
עורך דין ברוך גדע
055-660-1981
ייעוץ, ליווי וייצוג בהליכים פליליים בכל רחבי הארץ
עורך דין פלילי ברוך גדע
לייעוץ התקשרו 055-660-1981 או השאירו פרטים:
-אודות הכותב-
עורך דין ברוך גדע

עו"ד ברוך גדע, מייסד המשרד, בוגר תואר ראשון במשפטים, יוצא פרקליטות מחוז חיפה ומומחה בייעוץ, ליווי וייצוג חשודים ונאשמים בהליכים פליליים. 

לקריאה נוספת

-לקוחות ממליצים-

שירות לתועלת הציבור (צו של"צ)


של"צ

שירות לתועלת הציבור (של"צ) מהווה אחד הכלים החשובים ביותר במערכת המשפט הפלילי בישראל. מדובר בהליך המעוגן בסעיף 71א לחוק העונשין, המאפשר לבית המשפט להעניק הזדמנות שיקומית לנאשמים במקום עונשי מאסר. בשנים האחרונות, אנו עדים לעלייה משמעותית בשימוש בכלי זה, המאפשר לאנשים נורמטיביים שהסתבכו עם החוק הזדמנות אמיתית לתיקון ושיקום. בכתבה הבאה, עו"ד ברוך גדע מסביר כל מה שחשוב לדעת בנושא צו שירות לתועלת הציבור.


צו שירות לתועלת הציבור (של"צ) – לשון החוק: 

כאמור, צו לשירות תועלת הציבור מעוגן בסעיף 71א לחוק העונשין, תשל"ז – 1977. להלן לשון החוק:

71א.   (א) בית משפט שהרשיע אדם ולא הטיל עליו עונש מאסר בפועל, רשאי, במקום כל עונש אחר או בנוסף עליו, לחייבו בצו שיעשה, בשעות הפנאי שלו וללא שכר, פעולה או שירות לתועלת הציבור או הזולת (להלן, בסימן זה - שירות לציבור), למשך תקופה, למספר שעות ובהתאם לתכנית, הכל כפי שיקבע בית המשפט בצו; לצו כאמור ייקרא להלן "צו שירות".
           (ב)  מצא בית המשפט שנאשם ביצע עבירה, רשאי הוא לתת צו שירות גם ללא הרשעה, בנוסף למבחן או בלעדיו, ומשעשה כן יהיה דינו של צו השירות, לענין סעיף 9 לפקודת המבחן [נוסח חדש], תשכ"ט–1969, כדין צו מבחן.
           (ג)   בית המשפט לא יתן צו שירות אלא לאחר ששוכנע על פי תסקיר של קצין מבחן שנעשו סידורים על פי תכנית מפורטת שיאפשרו לנידון לעשות את השירות.
           (ד)  בית המשפט רשאי לקבוע בצו שירות הוראות ותנאים שיראה אותם נחוצים כדי להבטיח את ביצוע השירות ואת הפיקוח על ביצוע השירות בידי הנידון.
           (ה)  בית המשפט יסביר לנידון בלשון פשוטה את משמעות הצו, את מטרת השירות ואת פרטיו, ויזהירו שאם לא ימלא אחר הצו יהיה צפוי לתוצאות האמורות בסעיף 71ד; בית המשפט לא יתן צו שירות אלא אם הביע הנידון את נכונותו למלא אחר הוראות הצו.
           (ו)   שירות לציבור יהיה בפיקוחו של קצין מבחן, והוא רשאי להיעזר באחרים לצורך זה.

 

מה ההבדל בין של"צ לעבודות שירות?

בניגוד לתפיסה הרווחת, יש להבחין בין שני מסלולי ענישה שונים לחלוטין. עבודות שירות מהוות חלופת מאסר ומחייבות עבודה במשרה מלאה תחת פיקוח שב"ס, בעוד של"צ הינו עונש העומד בפני עצמו. ההבדל המהותי הוא שהשל"צ מתבצע בזמנו הפנוי של האדם, ללא פגיעה בעבודתו הרגילה. יתרה מכך, של"צ יכול להינתן גם ללא הרשעה, דבר המאפשר לאדם להמשיך את חייו ללא כתם פלילי.


התנאים להטלת של"צ

בית המשפט מביא בחשבון שורה של שיקולים בבואו להחליט על הטלת של"צ. בראש ובראשונה נבחנת חומרת העבירה והנסיבות שהובילו לביצועה, כמו גם קיומו או העדרו של עבר פלילי. נסיבות אישיות ומשפחתיות מקבלות משקל משמעותי, לצד המלצת שירות המבחן. הבעת חרטה כנה והפנמת חומרת המעשים מהוות גם הן שיקול חשוב, כמו גם הערכת הפוטנציאל השיקומי של הנאשם.


היקף ומסגרת השירות

במסגרת השל"צ, השירות מתבצע במגוון מוסדות ציבוריים וארגונים ללא כוונת רווח. בין המסגרות הנפוצות ניתן למצוא בתי חולים ומוסדות רפואיים, מתנ"סים וארגונים קהילתיים, מוסדות חינוך, עמותות רווחה, מרכזי יום לקשישים, מוסדות שיקום וארגוני סיוע לאוכלוסיות מוחלשות. היקף השעות נע בין 40 ל-300 שעות, כאשר תקופת השירות המקסימלית היא שנה אחת. חשוב להדגיש כי אי עמידה בתנאי השל"צ עלולה להוביל לביטול ההסדר ולהחמרה בענישה.


תפקידו המכריע של שירות המבחן

שירות המבחן ממלא תפקיד מפתח בהליך השל"צ. קצין המבחן עורך תסקיר מקיף הבוחן את התאמת הנאשם לשירות, תוך בדיקת הרקע האישי והמשפחתי שלו ונסיבות ביצוע העבירה. במסגרת התסקיר נבחנות גם מידת החרטה וההפנמה של הנאשם, מוערכים סיכויי השיקום שלו, ומוצעת המלצה לגבי מסגרת השירות המתאימה ביותר עבורו.


יתרונות השל"צ למערכת המשפט ולנאשם

שירות לתועלת הציבור מציע יתרונות משמעותיים הן לנאשם והן למערכת המשפט. מבחינת הנאשם, היתרון המרכזי הוא האפשרות להימנע מהרשעה פלילית ולשמור על שגרת החיים הרגילה, כולל המשך עבודה במקום התעסוקה הקיים. זוהי הזדמנות אמיתית לתיקון ושיקום, תוך מניעת הסטיגמה החברתית הכרוכה בהרשעה פלילית. עבור מערכת המשפט, השל"צ מאפשר חיסכון משמעותי במשאבי אכיפה והפחתת העומס בבתי הסוהר, תוך השגת שיקום אפקטיבי בקהילה ותרומה ממשית לחברה במקום ענישה גרידא.


המלצות להצלחה בשל"צ

הניסיון המצטבר מלמד כי הצלחה בשירות לתועלת הציבור מחייבת גישה רצינית ואחראית, הקפדה על נוכחות מלאה והגעה בזמן, יחס מכבד לממונים ולמסגרת השירות, ונכונות אמיתית להשתקם. חשוב במיוחד לשמור על תקשורת פתוחה ורציפה עם שירות המבחן ועם הממונים במקום השירות, ולדווח מיד על כל קושי או בעיה שמתעוררת במהלך השירות. בהקשר זה, חשוב לציין החשיבות בבחירת עורך דין פלילי שילווה את הליך השיקום ושתוכל להיעזר בו בכל עת.



זקוקים לייעוץ בנושא שירות לתועלת הציבור (של"צ)?

עו"ד ברוך גדע, יוצא המחלקה הפלילית בפרקליטות מחוז חיפה ובעל ניסיון עתיר שנים בליווי וייצוג חשודים ונאשמים, משרדנו זמין עבורכם 24 שעות ביממה ונשמח לתת מענה לכל שאלה.

פנו להתייעצות בטלפון 055-6601981 או השאירו פרטים ונחזור אליכם תוך זמן קצר.

bottom of page