משפט זוטא
- עו"ד ברוך גדע
- 21 ביוני
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 23 ביוני

משפט זוטא הוא הליך ייחודי במשפט הפלילי שבכוחו לשנות את פני המשפט – ולעיתים גם לחלץ נאשם מהודאת שווא אשר עלולה להוביל להרשעה. מדובר בהליך שמתקיים במסגרת המשפט הפלילי, שבוחן את הדרך שבה נגבתה הודאת החשוד בחקירה: האם היא נמסרה מתוך רצון חופשי, או שמא תחת לחץ, איום או פגיעה בזכויות חוקתיות?
בכתבה זו, עורך דין ברוך גדע מסביר מתי מתקיים משפט זוטא, מה מקורו המשפטי, כיצד ניתן לנהל אותו באופן אסטרטגי, מהם העיתוי והדרך להעלאת הטענה, ואילו תוצאות עשויות לנבוע ממנו.
מהו משפט זוטא ומה חשיבותו?
משפט זוטא – המכונה גם "משפט קטן בתוך המשפט" – הוא הליך המתקיים במסגרת המשפט הפלילי, כאשר עולה טענה מצד ההגנה שההודאה שנגבתה מהנאשם בחקירה איננה נגבתה שלא באופן חוקי. כלומר שמדובר בהודאת שווא. ההליך נועד לבדוק את נסיבות מסירת ההודאה בלבד, מבלי להכריע עדיין באשמה עצמה.
במסגרת משפט זוטא, השאלה המרכזית היא: האם ההודאה נמסרה באופן חופשי ומרצון – או שמא התקבלה בדרכים פסולות הפוגעות בזכויות הנחקר?
הבסיס החוקי – סעיף 12 לפקודת הראיות
המסגרת הנורמטיבית העוסקת במשפט זוטא מעוגנת בסעיף 12(א) לפקודת הראיות [נוסח חדש], תשל"א–1971, הקובע:
"עדות על הודיית נאשם כי עבר עבירה תהיה קבילה רק אם הביא התובע עדות בדבר הנסיבות שבהן ניתנה ההודיה ובית המשפט ראה שההודיה היתה חפשית ומרצון"
המשמעות היא שכל הודאה שהתקבלה בחקירה – טעונה בחינה קפדנית של נסיבות גבייתה, וללא בדיקה זו, היא אינה קבילה כראיה.
אילו נסיבות מצדיקות קיום משפט זוטא?
הלחץ שמופעל על נחקרים אינו תמיד לגיטימי. בין היתר, ייפתח משפט זוטא אם יוכח שההודאה נגבתה תוך שימוש באלימות פיזית, מניעת שינה או מזון, הבטחות שווא, איומים על בני משפחה, או שלילת זכות ההיוועצות בעורך דין. כל אחד מהפגמים הללו עשוי ללמד על כך שההודאה לא ניתנה מרצון חופשי וכי הלכה למעשה, חוקרי המשטרה הפרו את זכויותיו של החשוד במהלך חקירתו במשטרה.
העיתוי העלאת הטענה לקיום משפט זוטא
הטענה לפסילת הודאה עקב פגמים בגבייתה צריכה לעלות בשלב מוקדם ככל האפשר – בדרך כלל, עם פתיחת המשפט ובעת מענה לכתב האישום.
בתי המשפט מדגישים כי על ההגנה להעלות טענות מסוג זה באופן ברור, מפורט ובלתי משתמע לשתי פנים. העלאת טענה כללית, או ניסיון להסתמך על משפט זוטא מבלי להציג תשתית ראשונית לפגם חמור בגביית ההודאה – עלולה להביא לדחיית הטענה.
הלכת יששכרוב – דוקטרינת הפסילה הפסיקתית
בפסק הדין בע"פ 5121/98 רפאל יששכרוב נ' התובע הצבאי הראשי, אימץ בית המשפט העליון לראשונה את דוקטרינת הפסילה הפסיקתית: גם כאשר הודאה נגבתה שלא בניגוד ישיר לסעיף 12 לפקודת הראיות, עדיין ניתן לפסול אותה אם נגרמה פגיעה מהותית בזכויות החשוד – ובפרט בזכות להליך הוגן.
במקרה זה, יששכרוב נחקר מבלי שנמסרה לו הודעה על זכותו להיוועץ בעורך דין לפני חקירה, וההודאה נגבתה בטרם הייתה לו הזדמנות לממש זכות זו. נקבע כי מדובר בפגם חמור שיש בו כדי לפגוע בהגינות ההליך ולהצדיק את פסילת ההודאה.
בית המשפט הדגיש ארבעה שיקולים עיקריים: חומרת אי-החוקיות בגביית הראיה, השפעת הפגם על מהימנותה, תום הלב של הרשות החוקרת, והאיזון הכולל בין זכויות הנאשם לבין צורכי הציבור בחקר האמת.
כב' השופטת דורית ביניש, שכתבה את דעת הרוב, הדגישה כי מדובר במודל פסילה גמיש, שמטרתו למנוע פגיעה עתידית בהליך המשפטי, בדומה לשיטות הנהוגות בקנדה, אנגליה ואוסטרליה – ולא באימוץ גורף של דוקטרינת "פרי העץ המורעל" האמריקאית.
כיצד מתנהל משפט זוטא בפועל?
במהלך משפט זוטא, הצדדים מביאים ראיות ועדויות באשר לנסיבות גביית ההודאה – לעיתים כולל חקירה נגדית של החוקרים. ההגנה תציג את הפגמים שנפלו בהליך החקירה, ואילו התביעה תנסה להראות כי חרף אותם פגמים, נשמרה חופשיות הרצון של הנחקר. ההצלחה בהליך זה תלויה ביכולת לזהות את מוקדי הכשל, לנתח תיעוד מוקלט או כתוב, ולנסח טיעון משכנע המכוון לעקרונות יסוד של ההליך ההוגן.
מהן ההשלכות של פסילת הודאה?
כאשר בית המשפט פוסק כי ההודאה שנמסרה אינה קבילה – הדבר עשוי לשנות מן היסוד את התיק. אם ההודאה הייתה הראיה המרכזית, התוצאה תהיה זיכוי מלא, חזרה מכתב האישום או הסדר טיעון מקל. גם במקרים שבהם בית המשפט אינו פוסל את ההודאה, אך מזהה פגמים שנפלו בגבייתה, הוא עשוי להמעיט ממשקלה כראיה ולהשפיע על הכרעת הדין או גזר הדין.
יש לך שאלה הקשורה במשפט זוטא? זקוק לייעוץ משפטי מעורך דין פלילי מנוסה?
משפט זוטא הוא שלב קריטי בהליך הפלילי – שלב שבו נבחנות לא רק העובדות אלא גם דרכי פעולתן של רשויות האכיפה. הצלחה בו דורשת הבנה עמוקה בדיני הראיות, יכולת לאתר כשלים בחקירה ולהציבם בזמן ובאופן הנכון, תוך הצגת טיעונים חדים ומבוססים. עורך הדין ברוך גדע, בעל ניסיון עשיר במשפט הפלילי, משלב הבנה מעשית שנצברה בפרקליטות עם ראייה אסטרטגית מעמיקה של מכלול ההליך הפלילי. ניתוח מדוקדק של חומר הראיות, תכנון מוקפד של חקירות נגדיות והיכרות עם נהלים פנימיים – כל אלה מיושמים לקו הגנה משפטי אפקטיבי וממוקד.
אם זומנת לחקירה או מסרת הודאה בנסיבות המעוררות ספק לגבי קבילותה – אל תמתין לשלב מאוחר מדי. פנה עוד היום לייעוץ, ואפשר לנו לבדוק אם קיימת עילה לקיומו של משפט זוטא, שיכול לשנות את מהלך ההליך כולו. ליצירת קשר: 055-6601981 או השאר פרטים ונחזור אליך תוך זמן קצר.