עבירת הניסיון מעלה שאלות מהותיות לגבי גבולות האחריות הפלילית ומציבה אתגרים פרשניים בפני בתי המשפט. סוגיה זו דורשת הבנה מעמיקה של החוק והפסיקה, שכן היא נוגעת לליבת העקרונות של המשפט הפלילי - מתי וכיצד יש להטיל אחריות על אדם שלא השלים את ביצוע העבירה. בכתבה הבאה, עורך דין ברוך גדע מסביר כל מה שחשוב לדעת על ניסיון לביצוע עבירה, מנתח את ההיבטים המשפטיים, סוקר פסיקות מפתח, ודן בחשיבות הייצוג המשפטי המקצועי בתיקים מסוג זה.
עבירת הניסיון לפי סעיף 25 לחוק העונשין:
סעיף 25 לחוק העונשין, תשל"ז-1977, מגדיר את עבירת הניסיון באופן הבא:
"אדם מנסה לעבור עבירה אם, במטרה לבצעה, עשה מעשה שאין בו הכנה בלבד והעבירה לא הושלמה".
כפי שניתן לראות, הגדרה זו מכילה שלושה מרכיבים מרכזיים: מטרה לבצע את העבירה (היסוד הנפשי), מעשה שאינו הכנה בלבד (היסוד העובדתי), ואי-השלמת העבירה.
היסוד העובדתי של עבירת הניסיון
היסוד העובדתי של עבירת הניסיון מעלה את השאלה המרכזית: כיצד תוחמים את הגבול בין ההכנה, שבגינה אין אדם נושא באחריות פלילית, לבין הניסיון. בתי המשפט מפרשים זאת כהתנהגות אשר יצאה מגדר הכנה אך לא הגיעה לגדר השלמת העבירה המוגמרת. שלב הניסיון כולל פעולות שהן חלק מסדרת פעולות שלולא הופרעו היו מקיימות את היסוד ההתנהגותי של העבירה.
היסוד הנפשי של עבירת הניסיון
היסוד הנפשי דורש כי הניסיון ייעשה "במטרה לבצעה". כלומר, אדם צריך לרצות שהעבירה תתממש ונדרשת מטרה להשלים את העבירה. אם העבירה היא תוצאתית, נדרשת כוונה לגרום לתוצאה המזיקה שבה מותנית העבירה המושלמת.
העונש על עבירת הניסיון
לעניין העונש, סעיף 34ד לחוק העונשין קובע כי העונש על ניסיון זהה לעונש על העבירה המושלמת. להלן לשון החוק:
"מלבד אם נאמר בחיקוק או משתמע ממנו אחרת, כל דין החל על הביצוע העיקרי של העבירה המושלמת חל גם על ניסיון, שידול, ניסיון לשידול או סיוע, לאותה עבירה".
פטור עקב חרטה
כדי לעודד אנשים לחזור בהם מביצוע עבירה, חוק העונשין מקנה פטור מאחריות פלילית במקרים של חרטה, כפי שמוגדר בסעיף 28 לחוק העונשין:
"מי שניסה לבצע עבירה, לא יישא באחריות פלילית לניסיון, אם הוכיח שמחפץ נפשו בלבד ומתוך חרטה, חדל מהשלמת המעשה או תרם תרומה של ממש למניעת התוצאות שבהן מותנית השלמת העבירה, ואולם, אין באמור כדי לגרוע מאחריותו הפלילית בשל עבירה מושלמת אחרת שבמעשה".
חשוב להדגיש כי לא בכל מקרה שבו אדם הביע חרטה אזי תהא לו הגנה. על מנת לזכות בפטור זה, על מבצע העבירה להוכיח שהחרטה הייתה כנה תוך שהוא פעל באופן אקטיבי על מנת להימנע מהמעשה או למזער את הנזק עקב ביצוע העבירה. לדוגמה: התקשר לרשויות האכיפה לאחר ביצוע העבירה, הסגיר את עצמו וכדומה.
פסיקת בית המשפט העליון בנוגע לעבירת הניסיון
פסק דין מנחה בנושא ניסיון לביצוע עבירה הוא ע"פ 5150/93 סריס נ' מדינת ישראל. במקרה זה, המערער רדף אחרי המתלוננת, תפס אותה וסתם את פיה. הוא חיבק אותה ונאבק בה, אך היא הצליחה לברוח. המערער לא נגע באיברים אינטימיים ולא ניסה להפשיטה. השאלה המשפטית הייתה האם מעשים אלו מהווים הכנה לאונס או ניתן לראותם כתקיפה בלבד.
בית המשפט העליון קבע כי התנהגות הנאשם יצאה מגדר הכנה אך לא נשלמה, וכי די ב"תנועה" לעבר הביצוע המושלם. מההודאה שמסר המערער עולה כי הייתה לו כוונה לאנוס את המתלוננת, ולכן התקיימו היסוד העובדתי והיסוד הנפשי של עבירת הניסיון. בית המשפט הדגיש כי החוליה ההתנהגותית אינה צריכה להיות מעשה אחרון, סופי ומכריע - מספיק שתצא מגדר ההכנה. לפיכך, נקבע כי מעשה המערער נופל לתוך מתחם הניסיון.
חשיבות הייצוג המשפטי בכל הנוגע לעבירת הניסיון
כאמור לעיל, עבירת הניסיון מציבה אתגרים משפטיים מורכבים ודורשת בחינה מדוקדקת של השאלה האם המעשה שנעשה עבר את גבול ההכנה והגיע לכדי ניסיון. מכיוון שבמרבית המקרים מדובר במצבים גבוליים, בתי המשפט בוחנים בקפידה את הראיות והנסיבות בכל מקרה. לכן, ישנה חשיבות רבה בבחירת עו"ד פלילי מנוסה, אשר ידע כיצד לנתח את המקרה לעומק ולהציג טיעונים משכנעים בפני בית המשפט.
עורך דין פלילי בעל ניסיון יכול לסייע רבות ללקוח תוך שימוש בהלכות הרלוונטיות בתחום ובהבנה מעמיקה של יסודות העבירה. זאת, תוך שימת דגש כי כל מקרה נבחן לגופו וההכרעה תלויה בנסיבות הספציפיות של התיק. ייצוג משפטי איכותי עשוי להיות ההבדל בין הרשעה לזיכוי במקרים של עבירת ניסיון.
זומנתם לחקירה במשטרה? הוגש נגדכם כתב אישום? יש לכם שאלה הקשורה למשפט הפלילי?
אם יש לכם שאלות הקשורות לעבירת הניסיון או לכל נושא אחר במשפט הפלילי, אנו מזמינים אתכם ליצור קשר עם עורך דין ברוך גדע לייעוץ ראשוני מקצועי, אמין ובגובה העיניים. הבנה מעמיקה של החוק והפסיקה בנושא עבירת הניסיון היא קריטית לגיבוש קו הגנה משפטי כבר משלב החקירה. משרדנו זמין עבורכם, כדי לספק לכם את הידע והניסיון הדרושים להתמודדות עם מקרים מסוג זה. בכל שאלה בנושא, ניתן ליצור קשר ישירות עם עורך דין ברוך גדע, 24 שעות ביממה 6 ימים בשבוע (לא בשבת), במספר 055-6601981. לחלופין, ניתן להשאיר פרטים כאן ואנו נחזור אליכם תוך זמן קצר.