חובת הדיווח היא חובה חוקית המוטלת על אזרחים ואנשי מקצוע בישראל לדווח על עבירות מסוימות, בדגש על עבירות שנעשו כלפי קטינים וחסרי ישע. בכתבה הבאה, עורך דין ברוך גדע מסביר בפירוט מהי חובת הדיווח, על מי היא חלה, ובאילו מקרים יש לדווח למשטרה או לרשויות הרווחה כשיש חשד לביצוע עבירה.
מהי חובת הדיווח?
חובת הדיווח היא חובה חוקית המחייבת אנשים מסוימים לדווח לרשויות על חשד לביצוע עבירות, בעיקר כאלה הפוגעות בקטינים או בחסרי ישע. מטרת החוק היא להגן על אוכלוסיות פגיעות ולמנוע המשך פגיעה בהן.
חובת הדיווח בחוק העונשין
חובת הדיווח מעוגנת בסעיף 368ד לחוק העונשין, התשל"ז-1977. הסעיף קובע:
"היה לאדם יסוד סביר לחשוב כי זה מקרוב נעברה עבירה בקטין או בחסר ישע בידי האחראי עליו, חובה על האדם לדווח על כך בהקדם האפשרי לעובד סוציאלי שמונה לפי חוק או למשטרה; העובר על הוראה זו, דינו - מאסר שלושה חודשים."
חשוב לציין כי החוק מרחיב את חובת הדיווח לגבי אנשי מקצוע מסוימים, וקובע עונש חמור יותר של עד שישה חודשי מאסר לאי-דיווח במקרים אלה.
על מי חלה חובת הדיווח?
חובת הדיווח חלה על מגוון רחב של אוכלוסיות, כך למשל:
אחראים על קטינים: הורים, בני משפחה, מורים, עובדים סוציאליים.
אחראים על חסרי ישע.
בעלי מקצוע: רופאים, אחיות, מורים, יועצים חינוכיים, עובדים סוציאליים, שוטרים, פסיכולוגים, קרימינולוגים, מנהלי בתי ספר.
כל אדם שחושד שנעברה עבירה בקטין או בחסר ישע על ידי האחראי עליו.
מי פטור מחובת הדיווח?
חשוב לציין כי קטינים אינם מחויבים בחובת דיווח על עבירות שהם עדים להן ושבוצעו בקטין אחר. זאת כדי להגן על קטינים מפני מצבים מורכבים ולחצים שאינם מתאימים לגילם.
באילו מקרים חלה חובת דיווח?
חובת דיווח על פגיעה בקטינים וחסרי ישע, למשל:
תקיפת קטין או חסר ישע על ידי אחראי
עבירות מין בקטין או בחסר ישע
עבירת מין בתוך המשפחה
כל עבירה חמורה שנעברה כלפי קטין או חסר ישע
חובת דיווח על פגיעה מינית
נכון לשנת 2024, אין חובת דיווח בישראל על פגיעה מינית שכבר התרחשה כלפי בגירים. עם זאת, חובת הדיווח קיימת במקרים עבירות מין כלפי קטינים ואפילו חשד לעבירת מין עתידית כלפי קטין.
מדוע אין חובת דיווח על פגיעה מינית כלפי בגירים?
ההחלטה שלא להטיל חובת דיווח על פגיעה מינית בבגירים נובעת מכמה שיקולים מורכבים. ראשית, יש רצון לכבד את האוטונומיה של הקורבן הבגיר ולאפשר לו לקבל החלטות עצמאיות לגבי הטיפול באירוע. שנית, קיים חשש שחובת דיווח עלולה להרתיע קורבנות מלפנות לקבלת טיפול או תמיכה, מחשש שהמקרה ידווח לרשויות בניגוד לרצונם. לבסוף, היחסים בין בגירים הם לעיתים קרובות מורכבים, מה שמקשה על קביעת כללים ברורים לגבי חובת דיווח.
חובת דיווח אלימות במשפחה
אין חובת דיווח ישירה על אלימות במשפחה כלפי בגירים שכבר בוצעה. עם זאת, החוק מחייב גורמים מקצועיים (כגון רופאים, אחיות, פסיכולוגים, עובדי חינוך, שוטרים ועורכי דין) ליידע את הקורבן על זכותו לפנות למשטרה או לשירותי הרווחה.
חובת היידוע בחוק למניעת אלימות במשפחה
החוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א-1991, קובע:
"בעל מקצוע שעקב טיפול או ייעוץ שנתן לאדם במסגרת עיסוקו המקצועי, היה לו יסוד סביר לחשוב כי נעברה עבירת אלימות במשפחה, יידע את האדם על כך שבאפשרותו לפנות לתחנת משטרה, למחלקה לשירותים חברתיים או למרכז לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה".
חובת דיווח לאגף רישוי כלי ירייה
גורם מטפל (כגון רופא או פסיכולוג) שסבור כי מטופל עלול לסכן את הציבור אם יישא נשק, חייב לדווח על כך למנהל משרד הבריאות ולצה"ל.
איך מדווחים ומה כולל הדיווח?
ישנם מספר ערוצים לדיווח על מקרים החייבים בדיווח: ניתן לפנות למשטרה באמצעות חיוג למוקד 100 או הגעה לתחנה הקרובה, לשירותי הרווחה דרך עובד סוציאלי ברשות המקומית או למוקד 118 של משרד הרווחה, ובמקרה של חשש לסיכון הציבור מנשיאת נשק, על גורמים מטפלים לדווח למנהל משרד הבריאות. בעת הדיווח, חשוב לספק מידע מפורט ככל האפשר, הכולל את פרטי הקורבן (שם, גיל, כתובת אם ידועים), פרטי החשוד בפגיעה (אם ידועים), תיאור מדויק של האירוע או החשד, ומקור המידע - האם נצפה באופן ישיר או נודע ממקור אחר. מידע מקיף ומדויק יסייע לרשויות לטפל במקרה ביעילות ובמהירות.
מה העונש על אי דיווח?
אי-דיווח במקרים החייבים בדיווח מהווה עבירה פלילית. העונש על אי-דיווח יכול להגיע עד 3 חודשי מאסר לאדם רגיל, ועד 6 חודשי מאסר לאנשי מקצוע מסוימים.
החובה הכללית למנוע פשע
מעבר לחובת הדיווח הספציפית, קיימת חובה כללית על כל אזרח לנקוט באמצעים סבירים למניעת פשע עתידי. זאת מכוח החוק "לא תעמוד על דם רעך". דיווח לרשויות נחשב כאמצעי סביר למניעת פשע.
לשון החוק - לא תעמוד על דם רעך
חוק לא תעמוד על דם רעך, התשנ"ח-1998, קובע:
"חובה על אדם להושיט עזרה לאדם הנמצא לנגד עיניו, עקב אירוע פתאומי, בסכנה חמורה ומיידית לחייו, לשלמות גופו או לבריאותו, כאשר לאל-ידו להושיט את העזרה, מבלי להסתכן או לסכן את זולתו".
זומנתם לחקירה במשטרה על אי מילוי חובת הדיווח? הוגש נגדכם כתב אישום?
חובת הדיווח נועדה להגן על אוכלוסיות פגיעות בחברה. יחד עם זאת, לעיתים אזרחים נורמטיביים ובעיקר בעלי מקצוע מוצאים עצמם בצד השני - חשודים באי מילוי חובה זו. אם זומנתם לחקירה במשטרה על אי מילוי חובת הדיווח או שאתם מתמודדים עם שאלה הקשורה בנושא, חשוב שתדעו את זכויותיכם ואת ההשלכות האפשריות. כל מקרה הוא ייחודי ודורש בחינה מעמיקה של הנסיבות. לייעוץ משפטי מקצועי וייצוג בהליכים הקשורים לחובת דיווח, אנו מזמינים אתכם לפנות למשרדנו. צרו קשר עוד היום עם עו"ד פלילי ברוך גדע בטלפון 055-6601981 או השאר פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
Kommentare